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Cork City Council

Halla na Cathrach, Corcaigh - City Hall, Cork - T12 T997

Dermot Harrington
Cork Architects
Nations House

14 Parnell Place
Cork

17t Nov 2020

RE: Section 5 Declaration R613/20 1 Gillabbey Terrace,
Gillabbeyv Street, Cork

A Chara,

With reference to your request for a Section 5 Declaration at the above named property, T
wish to advise and having regard to:

o the particulars received by the Planning Authority on 22/10/2020

o Sections 2 and 3 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended)

e Class 1 of Schedule 2, Part 1 of the Planning and Development Regulations,
2001 (as amended)

it is considered that,

» rear extension to the existing dwelling

is development and is not exempted development.

Is misa le meas,

KEerain

Kerry Beigin
Community, Culture and Placemaking Directorate
Cork City Council

We are Cork.




SECTION 5 DECLARATION — PLANNER’S REPORT

File Reference: R 613/20

Description: Is the rear extension to the existing dwelling considered exempted
development?

Applicant: Mick Coughlan

Location: 1 Gillabbey Terrace, Gillabey Street, Cork

Date: 12/11/2020

SUMMARY OF RECOMMENDATION

Constitutes development; is not exempted development

Purpose of Report

Under Section 5 of the Planning and Development Act, 2000 {as amended), if any question arises as to what,
in any particular case, is or is not development and is or is not exempted development within the meaning
of the Act, any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the relevant planhing
authority a declaration on that question, and that person shall provide to the planning authority any
information necessary to-enahle the authority to make its decision on the matter.

Site Location
The property is located on Gillabbey Terrace, which is a terrace to the north of Gillabbey Street in Cork City.
The dwelling itself is an end of terrace two storey residential property.

Subject Development
The existing development subject to this Section 5 declaration request asks the following question of the
Planning Authority: Is the rear extension to the existing dwelling considered exempted development?

It is noted that the existing rear extension consists of a kitchen extension at ground floor level { 3.45 sgm
internal area) and a first floor extension which accommodates a bedroom (7.27 sqm internal area) as shown
on the submitted floor plans. The submitted elevation drawings also show where a garage structure is
located in the rear yard area of the property.

Land use zoning
The site is predominantly zoned ZO5 ‘Residential, Local Services and Institutional Uses’, The provision and
protection.of residential uses and residential amenity is a central objective of this zoning.

Built Heritage
The site is in the South Parish Architectural Conservation Area and in a Zone of Archaeological Potential
‘where specific policy is set out in Chapter 9 of the City Development Plan.

Planning History:

71/2939 ~ refused application for a two storey extension to the rear of the property. {details submitted with
the Section 5 documentation). The drawings (see copy attached) on the 1971 application showed a ground
floor “scullery” room at rear elevation (with garage structure also indicated in rear yard area) with a first-
floor bedroom. The location and dimensions of these proposed rooms which were refused are broadly
similar to the extension subject to this current Section 5 application.



I note that the applicant has submitted a copy of a letter from the Chief Pianning Assistant of Cork
Corporation dated 19/05/1972 referring to a development at this address which did not require planning
permission. The letter refers to a ground floor kitchen extension and first floor bedroom extension. The
letter states that the existing extension “is different to the extension refused permission under 2939/71".
There is no corresponding drawing available to the Planning Authority to check the scope of the extension
which was previously decided as “not necessary to obtain planning permission for the proposed alterations”
in the letter dated 19/05/1972. The applicant has not submitted any details of possible further development
which had occurred at the property since the assessment in 1972.

In-my view, the letter submitted on the file dated 19/05/1872 cannot be relied on as an exemption from the
requirement of planning permission of the existing development. The details of the refused application for
extension are very similar to what is currently presented. As the letter refers to an extension which is
“different” to what was refused under TP2939/71, it does therefore not refer to the current extension
subject to this section 5 application.

This section 5 application will therefore be assessed under current planning legisfation as set out in the
Planning and Development Act, 2000 (as amended) and the Planning and Development Refgulaltnios, 2001
(as amended),

Relevant Legislation:

Planning and Development Act, 2000

Section 3 (1} of the Act defines “Development” as, ‘except where the context otherwise
requires, the carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material
change in the use of any structures or other land’.

Section 2{1),
“exempted development” has the meaning specified in section 4.

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, olteration,
repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any
act or operation involving the application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other materigl
to or from the surfaces of the interior or exterior of o structure.

The definition of “Structure” in Section 2 of the 2000 Act is as follows:

“any building, structure, excavation, or other thing constructed or made on, in or under any land, or any part
of a structure so defined, and-

(a) where the context so admits, includes the land on, in or under which the structure is
situate, angd

(b} in relation toa protected structure or proposed protected structure, includes

i.the interior of the structure

ii. the land lying within the curtilage of the structure

iii. any other structures lying within that curtifage and their interiors, and

iv. all fixtures and features which form part of the interior or exterior of any structure
or structures referred to in subparagraph (i) or (ii)”

Planning and Development Regulations 2001 {as amended)
Schedule 2, Part 1 of the above regulations relates to general exempted development.



Classes 1- 8 refer to development within the curtilage of a house.

Specifically, Class 1 refers to ‘an éxtension of a house to the rear of the house, by the construction or
erection of an extension (including a conservatory) or by the conversion for use as part of the house any
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the house,

Assessment

Sub-threshold EIS

Having regard to the contents of Article 103 (as amended. by Article 14 of the Planning and Development
(Amendment) (No3} Regulations 2011) and Schedule. 7 of the Planning and Development Regulations 2001
{as amended) it is considered that the proposed development by reason of its nature, scale and location
would not be likely to have significant effects on the environment. Accordingly, it is considered that an EIS is
not required to be submitted.

Appropriate Assessment
The subject site is located approx. 1.8km south of an existing Special Protection area, namely Cork Harbour
SPA (Site Code: 004030) and proposed NHA, namely Douglas River Estuary (Site Code: 001046).

The potential for this development to have significant impacts on any Natura 2000 site has been ruled out
because it is of a type and scale of development which will not result in any impact on the habitats or
species for which the Nature 2000 site is designated.

Assessment
As per definition of “Stfucture” in Section 2 of the Planning and Development Act, 2000, the existing
extension is a structure.

As per definition of “development” in Section 3 (1) of the Planning.and Development Act 2000 (as-amended),
it is considered that the erection of this extension constitutes works, and as such, is ‘devefopment’ and that
the remaining question therefore is whether it is ‘exempted development’.

Schedule 2, Part 1 of the Planning and Develapment Regulations 2001 {(as amended) relates exempted
development. As noted above, Class 1 refers to the extension of a house. Class 1 sets-out 7 conditions and
limitations for such extensions which are as follows:

Description of Development Conditions and Limitations
‘Development within the curtitage 1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of
of a house any such extension shall not exceed 40 square metres,
CLASS 1 (b} Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached,
) the floor area of any extension above ground level shall not exceed 12 square
The extension of a house, by the metres.
construction or erection of an _
extension (including a (¢} Subject to paragraph {a), where the house is detached, the floor area of
conservatory) to the rear of the any extension above ground level shall not exceed 20 square metres.

house or by the conversion far use
as part of the house of any garage,
store, shed or other similar
structure attached to the rear or
to the side of the house.

2. {a) Where the house has been extended previously, the floor area of any
such extension, taken together with the floor area of any previous extension
or extensions constructed or erected after 1 October 1964, including those for
which planning permission has been obtained, shall not exceed 40 square
metres,

(b} Subject to paragraph {a), where the house is terraced or semi-detached




and has beeri extended previously, the floor area of any extension above
ground level taken together with the floor area of any previous extension or
extensions above:ground level constructed or erected after 1 October 1964,
including those for which planning permission has beet abtained, shall not
exceed 12 square metres.

{c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been
extended previously, the floor area of any extension above ground level,
taken together with the floor area of any previous extension or extensions
above ground level constructed or erected after 1 Octaber 1964, including
those for which planning permission has been obitained, shall not exceed 20
square metres.

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2
metres from any party boundary:

4. {a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of
the walls of any such extension shall not exceed the height of the rear wall of
the house.

{b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the walls
of any such extension shall not exceed the height of the side walls of the
house.

(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall not
exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the eaves or
parapet, as may be appropriate, or, in any other case, shall not exceed the
height of the highest part of the roof of the dwelling.

5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house
shall not reduce-the area of private open space, reserved exclusively for the
use of the occupants of the house, to the rear of the house to fess than 25
square metres.

6. {a} Any window proposed at ground level in any such extension shall not be
Iess than 1 metre from the boundary it faces,

(b) Any window proposed above ground level in any such extension shail not
be less than 11 metres from the boundary it faces.

{c) Where the house is detached and the floor area of the extension above
ground level exceeds 12 square metrés, any window proposed.at above
ground level shall not be less than 11 metres from the boundary it faces.

7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden.

Having regard to the conditions and limitations set out for exempted development within the curtilage of a
dwelling as set out above, from the details on the application, | note the following from the conditions and
limitations as set out above ;

5. The construction, erection or placing within the curtilage of a house of any such structure shall not reduce the
amount of private open space reserved exclusively for the use of the accupants of the house to the rear or to the
side of the house to less than 25 square metres.

it is noted from the submitted ground floor plan and the remaining outdoor rear vard area is 8 sgm. This
falls significantly short of the 25 sqm area required for the private amenity open space required under Class
1 above.

I note that the areas of the ground and first floor extensions would comply with 6 of the 7 conditions as
outlined about. In relation to no. 5 above (in bold), the remaining area left for “private open space reserved




exclusively for the use of the occupants of the house to the rear” is less that the required minimum of 25
sqm.

Conclusion
Having regard to:

* the particulars received by the Planning Authority on 22/10/2020

® Sections 2 and 3 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended)

¢ Class 1 of Schedule 2, Part 1 of the Planning and Development Regulations, 2001 (as amended)
it is considered that,

e rear extension to the existing dwelling

is development and is not exempted development.

G hon_ Mﬂg—eﬁ-—
wen Jordan McGee

Senior Executive Planner

12/11/2020



COMHAIRLE CATHRACH CHORCAI

CORK CITY COUNCIL
Community, Culture & Placemaking Directorate, R-Phost/E-Mail planning@corkcity.ie
Cork City Council, City Hall, Anglesea Street, Cork. Fén/Tel: 021-4924762

Lionra/Web: www.corkcity.ie

SECTION 5 DECLARATION APPLICATION FORM
under Section 5 of the Planning & Development Acts 2000 (as amended)

1. POSTAL ADDRESS OF LAND OR STRUCTURE FOR WHICH DECLARATION IS SOUGHT

1 Quisegen Teence, GQuaeas1 ST Cozie T\Z PZOD

2. QUESTION/ DECLARATION DETAILS

PLEASE STATE THE SPECIFIC QUESTION FOR WHICH A DECLARATION IS SOUGHT:

Sample Question: Is the construction of a shed at No 1 Wall 5t, Cork development and if so, is it
exempted development?

Note: only works listed and described under this section will be assessed under the section 5 declaration.

Js THe EeAal BAEssSios T THeE BRSNRy "Daucuce,

Conoipeer EEmrTeY DEv B _or—ngsT ;.‘/ P Qlote

Aawe2 Corr G Comur. CogesP.o moGAn “PareD

1™ ma |q'+2§.

ADDITIONAL DETAILS REGARDING QUESTION/ WORKS/ DEVELOPMENT:
(Use additional sheets if required).

2ce BAaUED Sussl T oOF  BrISTLY ’Dhusw—-ﬁ\l




3. Are you aware of any enforcement proceedings connected to this site? Neo.
If so please supply details:

4. s this a Protected Structure or within the curtilage of a Protected Structure? m\( -

if yes, has a Declaration under Section 57 of the Planning & Devslopment Act 2000 been
requested or issued for the property by the Planning Authority?

5. Was there previous relevant planning application/s on this site? [ | \/
if so please supply details:
s 29391

6. APPLICATION DETAILS

Answer the following if applicable. Note: Floor areas are measured from the inside of the external walls and
should be indicated in square meters (sq. M)

12" Soqu ExrEmmod (WoHuguires)
Yes [ | nNolN

i yes, please provide floor areas. i;q m}

N

{0} If concerning a change of use of fand and / or building(s), please state the followin:

Existing/ hrevious use (please circle) Proposed/existing use {please circle)

P 'Y

AN . N
AN AN

~ Y

8. LEGAL INTEREST

| A. Owner B. Other

Aqes
Mictk Cagias, 1 Qs Hoae,
Guiaess o, Codc

. IMe confirm that the information contained in the application is true and accurate:
P .
Signat‘ure:rhl;——— ( _ Ha(uuv-c\‘nq Hm-/A\)

™
Date: A, \vo. 2




e,

®  The Planning Authority may require further information to be submitted to enable the authority to issue
the declaration.

e The Planning Authority may request other person{s) other than the applicant to submit information on the
question which has arisen and on which the declaration is sought.

¢ Any person issued with a declaration may on payment to An Bord Pleanala refer a declaration for review
by ihe Board within 4 weeks of the date of the issuing of the declaration.

® Inthe event that no declaration is issued by the Planning Authority, any person who made a request may
on payment to the Board of such a fee as may be prescribed, tefer the question for decision to the Board
within 4 weeks of the date that a declaration was due to be issued by the Pianning Aiithority,

The application form and advisory notes are non-statutory documents prepared by Cork City Council for the

purpose of advising as to the type information is normally required to enable the Planning Authority to issue g

declaration under Section 5. This document does not purport to be a legal interpretation of the statutory
legislation nor does it state to be a legal requirement under the Planning and Development Act 2000 as
amended, or Planning and Development Regulations 2001 us amended.

DATA PROTECTEON: The use of the personal details of planning applicants, including for
marketing purposes, may be unlawful under the Data Protection Act 1988-2003 and may result
in action by the Data Protection Commissioner against the sender, including prosecution.



%100 ' 18 Aeqqe|ib ' eoells} Aeqae|ib |

Ajuo sbuimelp Aenins

0z0L 61 |

pafaaing

ue|d uoneoo) 8)s

(wbs |9 - eale) ueld 8)is

@y Ua suaisuawi(] 49840 - Ao suojsuewnq PRINBiJ esn - BiBOS JON 00

wumlu;@'pmnou Whukdon

sBuARIQ) SIUBYNSUOD JUBABIRI Ui PURI 9G 0L

sajourdesonig Auy Jo B0IYAY GnoN

Keqqeo 1oeloid

sueld eys OpIL BiQ
ueybnog W

Big|
EJI

8}

00L-L802 ™

uslo

10202 PO

-

ev@0o00L:L eleos

M

8]'8108)|OIEHO0D MMM

E]

a|'sio8)juoseyoco@ojut

092 LiIEY 12(0) EgE+

092 |ev 12(0) ese+

WHOD' 30¥1d TVaNYYd ¥ - S8NOH SNOILYN

s}o9}1yole Y 00D

el | B\

//

/\ '(‘\,\ ‘\ﬂ \\“J M >\ \ \/om /va i k, T //\ // .. r.
A T\ /” ‘ A S
A \ N \£:>>( \ \ XA AN S SN
"\ \ -_7—/”/ ) 7 S . 3 b Nt A
TN v //i/’aw\vﬂ SC AN
"/\\/, \ ’/’/2 \ /{'f’/ a_/”,_,,/: /%, i_/ // A o ’- ) | A:\?,\’ ) ;
) LT TR\ N LT A/aYY

\\/(%,\\XS\L

vy
\\ /'/ o AN

—V ) ~7f 8 J/ el .>
! Rt T Ve % S/ NAN N
= \ 1) R e LR e R e ey B
W A ,/( VAN W /;J A y M ,:;“‘;—fj 4 2y P 25
R R -\ A RS =g —a A\ L7l Lo m |
VAN S L | AT R L L T o — T !
- 2T 71 | | 2 2%\ —T - b L —
IR "l @ LT P S ‘WU HH_M; N
e " —, L3 ///_/j_ )-/'4‘.",,/3”%- \‘ I ¢i;ﬁ‘_,7_ ) '
P\t (R I S R S i | I | M | Sl Sl Y
- /\/ \ BT — ‘ ’_h—':‘:;‘:?rf‘ ) :,_.—_L_k;, | T H :'! __ — I | |
e ‘/\,'""" ,,.-‘/,/‘/’ :, | "7 : \ 1 | MH' -—ﬁr_‘r_-‘_.?,___l | | —]
S g —<e 0 e [
\ i T B e
\ B P T e | < 1 3]
AT T T e B
N L o o O Y O O 38 2 o
I R = e i -
L T ol I
I i Ul
| | , T ’, (L] I |
1| O e T N | Y | HE =
1 l | [l _ Y B o / - A ]
W TR | LT e
\ | -;.L | I I O LA ’/7:/1 ¥ 4 ‘{ 7_ 3 Sy,
\ A \ bub_: ] l— A | e e

— T | ] ]
L | | |
| | i N
| | | |
| | | J -
[ | - | - :

e | i
]
. o &
| | |
e \— i -




WFFL +8.02m WFFL +8.02m

————— — . ﬁ iJfJ .Lq//
Ll - N
S een R 1281 EFL 281 . —— W
—— = T ¢ e
U — | = 1l A
et Il =l ; |
; 7 i | |
: ::ﬁ | : | __ Ol L
L] ; Il | = :
ol
yoed Fﬁ: ;_I_H;r e oenge WFFL 40.00m WFFL+000m | = — Af TM_ __M,Ew _ 7 WFFL +0.00m
?Iomm,m: ‘ea east elevation
a
B . .
o - .
4470 _ , dil, ﬁ - \.—!, W_M.
I L/ |/ _
R 8 - WEEL *00IM ssmanssssssssssssssssnassssanl s e sasasan WEFL +0.02m
g yard W | = M = _T
o LI 3 E ” ﬁ
. : :
/ T| wtchen | = — ] ———
: ¥ =
| / 4470 ] __ ) =
N I = ==
w dining M g ﬁ = WFFL +2.81m
. ™ .?.}4 =
| . __
I | : |
\ Sq-:._u,./ ﬁ -  —
e W FFL +0.00m W FFL +0.00m
lounge sﬁsm section bb mo:ﬂj 2@&&0&! -
2026 1445 scale 1100 -ale 00

a
ground floor plan (area - 35.8 sqm)
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